Συμβουλές και προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κτίριο

Προστασία

- Αγόρασε έναν πυροσβεστήρα. Είναι αποτελεσματικός, φτηνός και μπορεί να σώσει το σπίτι σας. Αν έχετε αμφιβολία για τον τρόπο που θα τον χειριστείτε, ζητήστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φροντίστε όλα τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν τη θέση και τη λειτουργία του. Η πρόληψη (κοστίζει) πάντοτε λιγότερο από την καταστολή.
· ΜΗΝ καπνίζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας. Μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Σβήνετε το αναμμένο τσιγάρο σας μόνο σε σταχτοδοχείο και όχι αλλού. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Προσοχή στα τσιγάρα που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων.
· Να ελέγχετε συχνά την αποθήκη σας για άχρηστα είδη. Μην δίνετε στην φωτιά την ευκαιρία να αρχίσει από εκεί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στην μεταφορά και αποθήκευση όλων των επικίνδυνων υλικών.
· Αν εγκλωβιστείτε σε ανελκυστήρα, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
· Αντιμετωπίστε την πυρκαγιά με όποιο τρόπο μπορείτε μέχρι να φτάσουν οι αρμόδιοι. Συνεργαστείτε μαζί τους.
· Συντηρείτε σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές και την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας. Η διορθωμένη με σύρμα ηλεκτρική ασφάλεια, η χαλασμένη ηλεκτρική συσκευή, ή η ελαττωματική εγκατάσταση, δημιουργούν απρόσμενους κινδύνους.
· Προσοχή στις συσκευές υγραερίου, να ξέρετε καλά τον χειρισμό τους, να τις καθαρίζετε συχνά, να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο καύσιμο.
· Προσοχή στις καπνοδόχους γιατί το στρώμα της καπνιάς παραμένει στα τοιχώματα και πιάνει εύκολα φωτιά. Προσοχή στις θερμάστρες ή τα τζάκια, από μια σπίθα μπορεί να ξεκινήσει μια καταστροφική φωτιά.
· Αποφεύγετε να περνάτε ηλεκτροφόρα καλώδιά κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια γιατί μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε . Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.
· ΜΗΝ καρφώνετε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι. Μπορεί να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και τότε το κακό θα συμβεί. ΜΗΝ καρφώνετε καρφιά στην κάθετη ευθεία που ενώνει μία πρίζα ή ένα διακόπτη με το ταβάνι.
· Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέφτες πάνω από το τζάκι και κοντά σε θερμάστρες. Οι καθρέφτες προσελκύουν τα άτομα και τα κάνουν να πλησιάζουν, χωρίς να το νιώθουν , κοντά στη φωτιά. Υπάρχει έτσι ο φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
· ΜΗΝ βάζετε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο. Το κόστος μιας επίσκεψης ηλεκτρολόγου είναι μηδαμινό σε σχέση με το κόστος μιας ζημιάς από πυρκαγιά.
· Όταν χρησιμοποιείτε υγρά καθαρισμού για ρούχα , δάπεδα, συσκευές, πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα υγρά είναι εύφλεκτα. ΜΗΝ ανάβετε σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμα ατμοί από τα υγρά αυτά και να δημιουργηθεί φωτιά.
· ΜΗΝ ξεχνάτε πως στα παιδιά αρέσει να παίζουν με τις φωτιές και πως ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται με τη θέα τους. Συμβουλεύετε και συνηθίσετε τα παιδιά σας να μην παίζουν ποτέ με σπίρτα ή αναπτήρες. Τονίστε τους, ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τα ίδια και για τους άλλους. ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.
· Πριν φύγετε από το σπίτι σας, θυμηθείτε να ελέγξετε αναμμένες οικοσυσκευές και τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος.
· Τοποθετήστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.
· Σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, κλείνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, θερμάστρα, θερμοσίφωνα, σίδερο).

Σε περίπτωση πυρκαγιάς

· Αν το σπίτι έχει γεμίσει καπνούς προσπαθήστε να βγείτε έξω σχεδόν στα τέσσερα για να αποφύγετε όσο το δυνατό τους καπνούς.
· Επίσης να έχετε ένα βρεγμένο μαντήλι στο πρόσωπό σας.
· Μην ξεχνάτε να κλείνετε όλες τις πόρτες πίσω σας.
· Να έχετε πάντα έτοιμο, ένα ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ και ένα σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού να μπορέσετε με ασφάλεια να βγείτε όλοι έξω. Καλό θα ήταν να έχετε δύο διεξόδους διαφυγής σε περίπτωση που η μία έχει μπλοκάρει από φυσικά εμπόδια. Μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε τακτικά τις ασκήσεις με όλη την οικογένειά σας. Το σχέδιο διαφυγής να το έχετε πάντα σε κάποιο ευδιάκριτο σημείο να το βλέπουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
· Κάντε έλεγχο με την παλάμη σας στην πόρτα, αν είναι ζεστή ή βγαίνουν καπνοί από κάτω σίγουρα υπάρχει εστία πυρκαγιάς στο δωμάτιο.
· Προσέχετε ειδικά τις πόρτες, μπορεί η φωτιά να σιγοκαίει πολλή ώρα και να περιμένει λίγο οξυγόνο για να εξαπλωθεί. Αν ανοίξετε την πόρτα χωρίς προφυλάξεις η φωτιά θα εξαπλωθεί και εσείς θα υποστείτε σοβαρά εγκαύματα ή και ακόμα και πιθανότητα να χάσετε τη ζωή σας.
Για αυτό τον λόγο να κάνετε τα παρακάτω:
· Ενεργήστε με προσοχή, καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199
· Μην διακινδυνεύετε την είσοδο στο δωμάτιο αν δεν υπάρχουν εντός άνθρωποι ή κατοικίδια, ακόμα και τότε υπολογίστε προσεκτικά τις πιθανότητες που έχετε μπαίνοντας στο δωμάτιο.
· Αν αποφασίσετε να μπείτε μην ξεχάσετε να ελέγξτε την πόρτα και όταν την ανοίξετε, μην στέκεστε μπροστά στην πόρτα αλλά στο πλάι, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Να έχετε μαζί σας, έτοιμο τον ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ και να στοχεύετε στην βάση της πυρκαγιάς, αν μπορείτε πάρτε γρήγορα τον άνθρωπο ή το κατοικίδιο και βγείτε αμέσως από τον χώρο μην καθήσετε να σβήσετε την πυρκαγιά, μην διακινδυνεύετε η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα φτάσει σε λίγα λεπτά.
· Μην υποτιμάτε την φωτιά εξαπλώνετε πιο γρήγορα από ότι νομίζετε.!
· Βγαίνοντας από το κτίριο κλείστε όλες τις πόρτες πίσω σας.!

Εγκαύματα

-Το ατύχημα αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα.
-Ο έντονος πόνος και ο φόβος προκαλούν πανικό στον πάσχοντα, καταπληξία και απώλεια ψυχραιμίας στο περιβάλλον του.
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της ψυχραιμίας.
-Οφείλουμε να βοηθήσουμε αμέσως αυτόν που φέρει το έγκαυμα να απαλλαγεί από τα ρούχα του, ενώ συγχρόνως πλένουμε το έγκαυμα με κρύο νερό.
-Πλύση με νερό μισή ώρα μετά το έγκαυμα δεν έχει νόημα ή ωφέλεια. Στη συνέχεια αφαιρείται ότι μεταλλικό φέρει το άτομο: αλυσίδες, δαχτυλίδια, βραχιόλια, ρολόι κ.λπ. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός δρουν ως θερμικά σώματα αφετέρου η αφαίρεση αργότερα γίνεται δύσκολη, όταν ακολουθήσει το οίδημα (πρήξιμο).
-Καμένα κομμάτια υφάσματος που τυχόν βρίσκονται κολλημένα καλύτερα να μην αφαιρούνται μέχρι να αναλάβει ο γιατρός τη φροντίδα. Εγκαύματα Β’ ή Γ’ βαθμού, τα οποία έχουν έκταση που υπερβαίνει το 10% της επιφανείας του σώματος, απαιτούν μεταφορά στο νοσοκομείο. Την έκταση του εγκαύματος υπολογίζουμε, αν λάβουμε υπόψη ότι η παλάμη έχει έκταση περίπου 1% της επιφάνειας του σώματος.
-Μετά την πλύση με νερό προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον πάσχοντα. Του προσφέρουμε ροφήματα και τα συνήθη παυσίπονα.
-Προσοχή χρειάζεται στη χορήγηση ασπιρίνης επειδή υπάρχει φόβος για γαστρορραγίας, αφού και το έγκαυμα δρα με τον ίδιο περίπου μηχανισμό στο βλεννογόνο του στομάχου.
-Χωρίς τοποθέτηση αλοιφών ή άλλων ουσιών, καλύπτουμε το έγκαυμα με καθαρά πάνινα ρούχα (όχι χνουδωτά) και τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.
-Ελαφρά εγκαύματα Α’ ή Β’ βαθμού περιορισμένης εκτάσεως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.
Μετά τον καθαρισμό με νερό, επαλείφουμε το σημείο με Betadine (κόκκινο ιώδιο), προκειμένου να εμποδίσουμε την ανάπτυξη μικροβίων και την αποβολή υγρών.
-Η επάλειψη με ιώδιο μία, δύο φορές την ημέρα δημιουργεί ξηρή επιφάνεια (κρούστα) κάτω από την οποία επουλώνεται πλήρως η εγκαυματική επιφάνεια μετά 12 έως 14 ημέρες.
-Η κρούστα μπορεί να σχηματιστεί και χωρίς το ιώδιο, αν στεγνώνουμε συχνά το έγκαυμα με αποστειρωμένες γάζες.
Αυτή ονομάζεται "ανοικτή μέθοδος" επειδή η επιφάνεια παραμένει συνέχεια ακάλυπτη. Διαφορετικά, καλύπτουμε την επιφάνεια με ειδικές γάζες εμποτισμένες σε αντιβιοτικά (π.χ., Jelonet, Fucidine κ.λπ.). Με το δεύτερο αυτόν τρόπο η επούλωση καθυστερεί λίγο.
-Τέλος, σκόπιμη είναι και η χορήγηση αντιτετανικού ορού.

Αρμ. Τεχνικός Ασφαλείας - Τμήμα αναγομώσεων και πυρασφάλειας.

ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

TAGS: ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ - ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ - ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ - ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

Είδη πυροσβεστήρων

 • Ξηράς κόνεως:
 • Είναι το πιο διαδδεδομένο είδος.Κατάλληλ οι για κατάσβεση εύφλεκτων στερεών όπως ξύλα, χαρτί, υφάσματα, πλαστικά, εύφλεκτα υγρά περιλαμβανομένων πετρελαίου, ελαίων, λιπαντικών, χρωμάτων και εύφλεκτων αερίων με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές μετάλλων.


 • Πυροσβεστήρες Διοξειδίου του άνθρακα (CO2):
 • Χρησιμοποιούνται σε χώρους με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, πολύτιμα έργα τέχνης, αποθήκες εύφλεκτων, 2 ηλεκτρικούς υποσταθμούς, φούρνους και κλιβάνους. Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές μετάλλων. Λόγω της ασφυξίας που προκαλεί δεν ενδείκνυται η χρήση του σε κλειστούς χώρους με ανθρώπους και ζώα.


 • Πυροσβεστήρες νερού:
 • Χρησιμοποιούνται για πυρκαγιές σε ξύλο, χαρτί, υφάσματα και στερεές επιφάνειες. Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές σε υγρά καύσιμα υλικά (βενζίνη ή έλαια), ηλεκτρικά και μέταλλα.


 • Πυροσβεστήρες αφρού:
 • Κατάλληλοι για κατάσβεση εύφλεκτων στερεών, όπως, ξύλα, χαρτί, υφάσματα, πλαστικά και εύφλεκτα υγρά περιλαμβανομένων πετρελαίου, ελαίων, λιπαντικών χρωμάτων. Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για φωτιές σε αέρια, μέταλλα και φωτιές με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Όλοι οι πυροσβεστήρες πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για πληρότητα και λειτουργία από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

 • Φορητοί πυροσβεστήρες σε οχήματα:
 • Σύμφωνα με την Υ.Α. 50292/3549/08/16-02-2009 (ΦΕΚ Β΄ 272) προβλέπονται πυροσβεστήρες εντός των οχημάτων. Ειδικότερα τα οχήματα κατηγορίας Μ1 δηλαδή μέχρι οκτώ (8) θέσεων (εκτός του οδηγού) θα πρέπει να φέρουν ένα (1) φορητό πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως, κατάλληλο για πυρκαγιές κατηγορίας A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα έως 1000 Volt, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8A, 34B, C.

  Ενεργητική πυροπροστασία: Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί. Τα προβλεπόμενα από τον μελετητή (μηχανολόγος μηχανικός) μέτρα αφορούν τον εξοπλισμό και τις προγραμματισμένες ενέργειες που ενεργοποιούνται αν εμφανιστεί και κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς. Στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται (ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του κτιρίου): τοποθέτηση φορητών μέσων πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες) τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης τοποθέτηση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού (κομβία συναγερμού) τοποθέτηση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου (πυροσβεστικές φωλιές) τοποθέτηση συστήματος καταιονητήρων (sprinklers)

   

  Παθητική πυροπροστασία: Η παθητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου από όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας αποτελούν την δομική πυροπροστασία του κτιρίου και είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική και στατική σχεδίαση και κατασκευή του κτιρίου (αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός). Στα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται (για όλα τα κτίρια): μέτρα για μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του κτιρίου μέτρα για μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εκτός του κτιρίου η επάρκεια και αντοχή των δομικών στοιχείων του κτιρίου στην πυρκαγιά για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη εκκένωσή του κατάλληλη σχεδίαση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου